Sorularla İslamiyet

“Esmâ-i Hüsnâ” nedir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne demektir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne anlama gelir?

“Esmâ-i Hüsnâ”, Arapça kökenli bir ifadedir ve “Güzel İsimler” ya da “Güzel Sıfatlar” anlamına gelir. İslam kültüründe, Allah’ın sonsuz güzellikteki isimleri ve sıfatlarına atıfta bulunmak için kullanılır. Bu isimler, Allah’ın niteliklerini ifade eder ve Müslümanlar için derin bir manevi anlam taşır. Esmâ-i Hüsnâ, Kuran’da ve hadislerde geçen bu isimlerin topluca ifadesidir, her biri Allah’ın farklı niteliklerini yansıtır.

“Esmâ-i Hüsnâ” nedir?, “Esmâ-i Hüsnâ” ne demektir?, “Esmâ-i Hüsnâ” ne anlama gelir?,

Bu yazıda, Esmâ-i Hüsnâ’nın önemi, anlamı ve Müslümanların bu güzel isimleri nasıl anlamaları gerektiği üzerinde durulacaktır. Gelin bu yazıda Din İşleri Yüksek Kuruluna göre ““Esmâ-i Hüsnâ” nedir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne demektir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne anlama gelir?” sorularının cevaplarına hep birlikte bakalım.

“Esmâ-i Hüsnâ” nedir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne demektir? “Esmâ-i Hüsnâ” ne anlama gelir?

İsmin çoğulu olan “esmâ” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsnâ” kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan “esmâ-i hüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce Allah’ın isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur’ân-ı Kerîm’de, “Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur.” (Tâhâ, 20/8); “…En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O galiptir, hikmet sahibidir.” (el-Haşr, 59/24) meâlindeki âyetlerde ifade edildiği gibi en güzel isimler Allah’a mahsustur. Çünkü bütün kemâl ve yetkinliklerin sahibi O’dur. O’nun isimleri en yüce ve mutlak üstünlük ifade eden kutsal nitelemelerdir.
Allah Teâlâ’nın (c.c.) Kur’ân’da ve sahih hadislerde geçen pek çok ismi vardır. Kul bu isimleri öğrenerek Allah’ı tanır, O’nu sever ve gerçek kul olur. Kur’ân’da, “En güzel isimler Allah’ındır. O hâlde O’na o güzel isimlerle dua edin…” (el-A‘râf, 7/180) buyrularak esmâ-i hüsnâ ile dua ve niyazda bulunulması istenmiştir. Esmâ-i hüsnânın birden fazla olması, işaret ettiği zâtın birden çok olmasını gerektirmez, bütün isimler o tek zâta delalet eder: “De ki: İster Allah deyin ister Rahmân deyin, hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na aittir.” (el-İsrâ, 17/110).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir